Cultura popular zombie

personatges-201115Sovint llegeixo i escolto laments desesperats sobre l’alienació individualista. Cors esquinçats que busquen el fil reparador en una Arcàdia popular i comunitària l’accés a la qual només és permès a qui abans hagi fet acte de fe redemptora. Llegeixo i escolto, i gairebé sempre són veus que vénen de Madrid, d’allò que aquestes mateixes veus descriuen com a classe mitjana blanca acomodada i que parlen d’un món estrany, si més no per a mi. No acabo d’entendre què és el que volen aquesta gent que pontifiquen a tot hora (també de matinada), segurament perquè la realitat que expliquen té poc a veure amb la meva. Diuen que no tenen arrels, que el sistema ha engrunat la cultura popular. Llegeixo i escolto, i em sap greu, pateixo perquè no m’agradaria patir com ells. Però per què no sento el que ells senten? Quin és el meu error?

A vegades em pregunto si no menystenim allò que anomenem teixit social (i associatiu) català. Aquest teixit és l’arrel més poderosa que tenim. Ho sap a Nou Barris tothom que veu cada dilluns com es mobilitza la PAH, que és el que feien allà mateix les associacions de veïns fa quaranta anys. I ho sap tothom que veu com ens apleguem en activitats reivindicatives o festives, purament lúdiques o amb interès gremial. Dimonis, que la tradició coral catalana la van crear els obrers!

És cert que la voracitat institucional intenta anorrear aquesta força associativa atribuint-se mèrits que no li corresponen, però encara a empentes i rodolons seguim aquí, en un territori curiós, on cada poble, cada barri, és un garbuix d’associacions a les quals no donem prou importància potser perquè les hem tingut sempre al costat. Potser sí que som individualistes, però fem pinya gairebé sense voler, encara que defugim les concentracions gregàries. Com diu l’Antonio Baños, de costellada en costellada fins a la victòria final. Tenim la identitat repartida en tota mena de participacions de loteria, una per cada associació, hi tinguem o no un vincle directe. La clau és el tarannà associatiu. Que quan ens hi posem… fins i tot sortim un parell de milions a votar el que no ens deixen votar. O apleguem una pila de diners per reconstruir Can Vies.

I la cultura popular, ai, la cultura popular. Comercialitzades o no, sortim als carrers i a les places així que arriba la festa major, la festa mitjana o la festa petita. Podem fer tota la broma que vulguem sobre el ball del fanalet, però ballem. Establim una xarxa d’afectes a vegades invisibles. Ja passa això, que fem coses a les quals donem poca importància potser perquè fa massa temps que les fem. Sí, la cultura de l’esdeveniment és terrible i temible, però no per l’esdeveniment, sinó perquè busca segrestar els nostres esdeveniments quotidians sota la funesta direcció d’un director escènic i el somriure d’un polític que ens ofereix com a clients a una marca de cervesa mentre calcula el guany electoral que en podria obtenir.

Però som gent de revetlla, aquest és el nostre esdeveniment. Tenim desenes de cançons que en parlen, de revetlles, de festes majors, d’envelats. Tant li fa l’estètica, la música, els vestits i les edats. La clau és la revetlla, la celebració abans del descans. Que això també funciona així: fem la festa sabent que tindrem el descans. Més que rauxa i seny, festa i organització. I malament rai si a una revetlla hi has d’anar lliure de pecat, redimit de ves a saber quina mala consciència. A la festa hi vas tal com raja, culpable o innocent, que ningú t’ha de mirar si carregues o no amb una ànima pura.

No m’agradaria viure en un lloc sense revetlles. Ni m’agradaria que algú ens digués quina hauria de ser la cultura popular de cadascú, perquè si es popular vol dir que és viva, que la fem viva perquè la construïm dia a dia, sense pensar-hi. La anem aixecant maó a maó, i no ens cal cap maoisme alliçonador.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s