La llibertat d’expressió no és un dret ni una arma

libertad-de-expresionEl fanatisme és el repugnant amor a la veritat… que només estima la seva veritat. El totalitarisme regna en nom del bé i de la veritat, però governa mitjançant la mentida i el terror. El fanatisme anhela el totalitarisme. El seu triomf és la mort de les idees, en plural. És la idea que mata les idees i que en la seva barbàrie deixa de ser una idea per definir-se únicament des del terror, des de l’exclusió, des de la infàmia. És la idea que extermina el pensament.

Estem perdent perquè fa massa temps que perdem. Ens han volgut en un combat d’idees i ens hem cregut que el més significant era el combat, no les idees. I en el combat és on sempre guanya el racisme, l’odi, el masclisme. Hem perdut perquè la crítica, superficial o profunda, assenyada o arrauxada, ha quedat estigmatitzada. El totalitarisme només se sent segur davant un altre totalitarisme. Per això busca destruir la dissidència, arrenglerar la discrepància en la llista dels que han de ser exterminats perquè no destorbin la consumació de la infàmia totalitària. Totalitari és qui omple la pàgina de manaments i qui proclama l’eliminació de totes les ideologies. Qui identifica el col·lectiu com un sol subjecte uniforme i qui defensa l’individualisme depredador. Un pot semblar més brutal i l’altre més sofisticat, però tots dos saben que la dominació passa per silenciar-nos, per convertir-nos en objectes. Un aplica el silenci fent callar totes les veus. L’altre imposa una xerrameca que no permet que es puguem escoltar.

El totalitarisme es fa fort en la gestió del terror, en la mort de la llibertat i els afectes. L’experiència totalitària ens ha ensenyat que la llibertat d’expressió no és un dret ni una arma, sinó l’essència de la nostra existència. I per això és tan important.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s